Skoči na glavno vsebino

Žabniška šola

Zgodovina šole

 

Pisalo se je leto 1868, ko so se napredni žabniški vaščani odločili,da tudi Žabnica in njena bližnja okolica potrebujeta šolo. Do takrat so hodili otroci premožnejših kmetov, ki so čutili potrebo po izobrazbi v šolo v Škofjo Loko, jeseni leta 1868 pa so svoje otroke že poslali v novo ustanovljeno žabniško šolo.

 Pouk je potekal eno leto v župnišču, potem pa so na pobudo Matije Hafnerja iz Dorfarjev 14 zgradili šolsko poslopje -sedanjo mežnarijo.

 Prva šola je kmalu postala premajhna, leta 1895 pa jo je še močno poškodoval potres, zato so leta 1907 zgradili novo šolo na mestu, kjer stoji še danes.

 Največ otrok je bilo vpisanih v letih od 1916 do 1920 in sicer 150 do 160 otrok.

 Med drugo svetovno vojno so v šoli poučevali nemški učitelji, ki niso znali slovensko. Pouk je potekal do leta 1944, ko je bila šola minirana.

 Po vojni so šolo obnovili in dozidali še dve učilnici. Devetega marca 1964 je v šoli izbruhnil požar. V enem letu so jo obnovili in zvišali za eno nadstropje.

 Do leta 1965 je bila šola v Žabnici samostojna šola s svojim upraviteljem.

 Tako so se v žabniški šoli do danes menjavale generacije otrok , ki so pustile tu svoje spomine, upe, želje, prve zaljubljenosti in s seboj odnesle znanje za svoje nadaljnje življenje,razvoj vasi in celotne družbe.

 Danes je šola podružnična šola OŠ Stražišče in obsega šolski okoliš vasi Žabnica, Šutna, Dorfarje, Forme, Spodnje in Srednje Bitnje ter Crngrob.

 Učiteljice se zavedamo svojega poslanstva in otroci radi prihajajo v šolo.
Veseli nas, da se na naše prireditve radi vračajo tudi učenci, katerih stopinje že zdavnaj iščejo druge poti.

 

 

 

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost