Skoči na glavno vsebino

Vesela šola – 5 priznanj

Vesela šola mlade spodbuja k celovitemu pridobivanju znanja, veščin in spretnosti. Tematske niti se stekajo v tekmovanje, ki se ga lahko udeležijo vsi učenci.

Namen Vesele šole je širjenje splošnega znanja na hudomušen in igriv način. Vsebine so raznovrstne in so vezane na aktualne teme današnjega časa – lahko gre za obeleževanje posebnih dogodkov ali za preprosto dopolnjevanje znanja s področij težje razumljivih tem. Teme so lahko povezane z učnim načrtom osnovne šole, lahko pa so izbrane zato, da bi učence seznanili tudi s takimi vsebinami, ki v učnem načrtu za osnovnošolce niso predvidene. Vesela šola zaokrožuje tematske niti z zaključnim državnim tekmovanjem.

Prav tako je vsako leto izbrana določena knjiga, ki jo prijavljeni učenci preberejo. Tako je Vesela šola še dodatni motivator branja in spoznavanja novih vsebin.

Učenci lahko svoje dosežke uveljavljajo tudi za pridobitev Zoisove štipendije (zlato ali srebrno priznanje na državnem tekmovanju).

V letošnjem šolskem letu so naši učenci od 7. do 9. razreda 1x tedensko v knjižnici spoznavali naslednje mesečne teme, ki so priloga reviji PIL: Mojster Jože Plečnik, arhitekt z velikim A (september 2022), Zgodba o Ukrajini (oktober 2022), Ni planeta B (november 2022), Sonce – naša zvezda (december 2022), STOP! Branje prepovedano! (januar 2023) ter Čarobna zima na krpljah, smučeh in še drugače (februar 2023).

Šolskega tekmovanja, ki je potekalo 8. marca 2023, se je udeležilo 5 učencev iz 7., 4 učenci iz 8. in 5 učencev iz 9. razreda. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 7 učenk, ki so še dodatno spoznale marčevsko temo Amazonski pragozd ter 11 člankov.

Na državnem tekmovanju, ki je potekalo 12. aprila 2023 na OŠ Žiri, so naše učenke dosegle zavidljive rezultate, in sicer kar 2 zlati priznanji (Ana in Neja) ter 3 srebrna (Polona, Zala in Zala). Za dosežke jim seveda iz srca čestitamo in se že veselimo naslednje sezone Vesele šole.

 

Rajka Korošec Kavčič, mentorica

 

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost