Skoči na glavno vsebino

TRIO – mednarodno sodelovanje v dobro okolja

»Ta naša Zemlja ima probleme. In kaj zdaj, in kaj zdaj, in kaj zdaj, zdaj, zdaj?«

Učenci 4. Ž razreda OŠ Stražišče Kranj

 

Na osnovni šoli Stražišče Kranj je 3. junija 2021 v okviru projekta Three4Climate ali na kratko TRIO, v katerem sodelujejo države Nemčija, Portugalska in Slovenija, potekal podnebni dan. Na pobudo nemškega ministrstva za okolje so se omenjene države odločile, da se v času predsedovanj Svetu Evropske unije podajo na skupno pot ozaveščanja o podnebnih spremembah. Vsaka država je k sodelovanju povabila dve šoli, v Sloveniji sta to III. Gimnazija Maribor in naša osnovna šola, OŠ Stražišče Kranj.

 

Cilj projekta je, da nudi možnosti za izmenjavo znanja in izkušenj ter da spodbuja okoljsko zavest na ravni šole in širše lokalne skupnosti. Pri tem sledimo smernica Evropske unije, predvsem pa programu Zeleni dogovor (Green Deal), ki ga je sprejela Evropska komisija. Z različnimi aktivnostmi želimo spodbuditi varovanje in ohranjanje okolja.

 

V okviru podnebnega dne je naša šola pripravila številne aktivnosti. Pri tem je sodelovala centralna šola ter vse podružnice, Besnica, Žabnica in Podblica, to pomeni vsi učitelji in učenci od prvega do devetega razreda. Vsak razred je imel prve ure namenjene teoretičnemu delu o podnebju, potem pa so se posvetili različnim praktičnim dejavnostim. Večina je zajemala ponovno uporabo odpadnih materialov ali pa na drugačen način ozaveščala o pomembnosti okolja, na primer s sajenjem rastlin, učenjem o pomembnosti čebel in čebelarstva, pisanjem lastnih prispevkov in pesmi o okolju, izdelavo bioplastike, čistilnimi akcijami ipd. Za namen podnebnega dne smo z učenci ustvarili tudi video o naših aktivnostih, kamor smo vključili tudi lastno pesem, ki ozavešča o okoljskih problemih. Vse svoje izdelke so učenci lahko že med poukom objavljali na šolskem Padletu.

 

Učitelji in učenci III. gimnazije Maribor pa so v istem tednu izvedli celo dva podnebna dneva, 3. in 4. junija, kjer je del aktivnosti potekal na Trgu svobode. S svojimi izdelki so se predstavili na razstavi.

 

Naši učenci so med šolskim letom sodelovali tudi na nagradnem natečaju, kjer so predstavili različne izdelke, posvečene okolju in okoljskim spremembam. V okviru nagrade se je šest učencev udeležilo izleta v Rakov Škocjan, ki je potekal od 18.6. do 20.6.2021. Namen izleta pa je bilo tudi druženje z nagrajenci iz III. gimnazije Maribor in mreženje s partnerskimi šolami, torej sodelujočimi nemškimi in portugalskimi šolami, ki je potekalo virtualno. Nagrada pa poleg tega vključuje še izlet v Berlin.

 

Prav tako pa so v sklopu projekta TRIO predvidene učiteljske izmenjave, kjer bomo lahko izmenjavali znanja in izkušnje ter ustvarili podlago za nadaljnje sodelovanje.

 

 

Mineja Grašič, Bojana Ropret in Urša Napokoj

 

Povezava do šolskega Padleta:

https://padlet.com/OSStrazisceKranj/PodnebniDan

 

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost