Skoči na glavno vsebino

UNESCO – MLADI POSVOJIJO SPOMENIK

Nacionalni projekt z mednarodno udeležbo

DEDIŠČINA V ROKAH MLADIH

MLADI POSVOJIJO SPOMENIK

Osnovna šola Stražišče Kranj že vrsto let sodeluje pri komemoraciji, javni proslavi ob dnevu spomina na mrtve, za Krajevno skupnost Stražišče. Proslava poteka ob cerkvi, v Spominskem parku Stražišče.

Letos, 27. 10. 2016, je pri spominski slovesnosti sodelovalo 7 učencev Osnovne šole Stražišče Kranj. Nastopili so z recitacijami vojnih in povojnih pesmi in branjem proznih tekstov (osem točk) ter eno glasbeno točko (igranje klarineta). Nastopajoči so bili:

  • Manca Pogačnik, Nik Šircelj, Nejc Šifrer, 6. c-razred
  • Pika Vučko, 6. č-razred
  • Matic Vesel, Žan Križnar, Mark Arsovski, 7. c-razred

Ob vajah in pripravi na slovesnot smo se pogovarjali tudi o samem dnevu spomina na mrtve, o tem, kaj nam in našim bližnjim ta dan pomeni ter kako se pripravimo nanj. Govorili smo tudi o vojnih žrtvah in o tem, kako se jim ob dnevu spomina na mrtve poklonimo. Navajam nekaj misli:

Naj počivajo v miru vsi padli za našo domovino in svobodo. Zaslužijo si več pohvale, saj so za domovino dali največ, kar so imeli; svoje življenje. Ni prav, da so izkusili nasilje tudi drugi ljudje, na primer ženske, otroci, starci ter vsi nedolžni, ki so umrli v zaporih in koncentracijskih taboriščih. (Mark Arsovski, 7. c)

Ob dnevu spomina na mrtve se zbere veliko ljudi, ki žalujejo za svojimi dragimi, izgubljenimi v vojni, bolezni, nesreči. Meni se to, da se spominjamo svojih prijateljev in sorodnikov, ki so že preminili, zdi zelo lepo. To pomeni, da jih nismo pozabili in da jih pogrešamo. Sam žalujem za dedkom, ki je umrl že pred mojim rojstvom. Prvi november se mi zdi lep praznik, saj obujamo spomine na tiste, ki jih imamo radi. (Nik Šircelj, 7. c)

Komemoracija mi pomeni obujanje spominov na naše prijatlje in na tiste hrabre može in fante, ki so šli v vojno. Spomin nanje častimo z različnimi recitacijami, zgodbami, pesmimi … Takrat imamo čas za svoje rajne in za spomin nanje. To je pomembna stvar. (Nejc Šifrer, 6. c)

Mentorica: Anita Janežič, učiteljica slovenščine

(Skupno 235 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost