Skoči na glavno vsebino

Fit Slovenija – svet gibanja, svet veselja

Mednarodni projekt Fit Slovenija je projekt promocije gibalne/športne aktivnosti za zdravje otrok in mladostnikov v vseh okoljih. Je tudi projekt, ki učitelje s strokovnimi predavanji in praktičnimi delavnicami opremlja z metodami in pristopi, s katerimi lahko gibanju na široko odprejo vrata svoje učilnice, ne glede na starost učencev in predmetno področje.

V Sloveniji se je projekt uveljavil z mednarodnim projektom FitClub International že leta 1998. Mednarodni projekt Fit Slovenija vodi gospa Barbara Konda, univ.dipl.fiziologinja. Vanj pa je permanentno vključenih že 54 slovenskih vrtcev in 67 osnovnih šol.

Temelj Fit pedagogike je razvijati in ustvarjati učenje skozi gibanje in gibanje skozi igro. Ko se učenci skozi igro učijo gibati, se z gibanjem tudi učijo. S tem razvijajo ustvarjalnost in se pri iskanju rešitev učijo razmišljati.

Živimo v dobi multimedije, tehnologije in informatike. V dobi, ko se je človek oddaljil sam od sebe. Otroci se v povprečju manj gibajo, kot bi bilo potrebno za njihov normalen motorični razvoj. Zaradi tega se kažejo posledice v medosebnih odnosih, agresiji, poseganju po drogah in zapadanje v druge zasvojenosti, predvsem pa na zdravju otrok.

Fit4Kid model je sestavljen iz motivacijske pedagogike, izobraževalnih programov, vsebin in smernic, ki se osredotočajo na povečano uporabo vadbe in telesne dejavnosti. Gibanje in zadostna hidracija pomembno vplivata na delovanje celega človeškega telesa, tudi možganov. Zato je cilj projekta povečati telesno dejavnost in zagotoviti hidracijo. Tako se krepi zdravje, izboljša učno okolje in uspeh.

Fit vadbeni programi so privlačni in univerzalno dostopni vsem otrokom, ne glede na njihove gibalne sposobnosti, spol, socialni položaj in veroizpoved. Aktivnosti so energične, vznemirljive in zabavne. Njihov moto pa je vrniti zabavo in igro v gibalno vzgojo otrok.  

S šolskim letom 2015/2016 se je tudi naša šola aktivneje vključila v izvajanje projekta Fit4Kid in se tako pridružili izobraževalnim ustanovam Avstralije, Španije, Nemčije, Velike Britanije in Islandije. Učitelji bodo dejavnosti izvajali ne samo v okviru športa, ampak tudi tekom celotnega izobraževalnega procesa.

Tako bomo v okviru projekta v tem šolskem letu izvedli naslednje aktivnosti:

*Fit gibalne minute

*Fit hidracija

*Fit olimpijada

*Fit izobraževanja za učitelje

FIT himna – avdio

FIT himna – besedilo

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost