Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tretji petek v mesecu novembru že vrsto let obeležujemo Dan slovenske hrane, zato se tudi tokrat po šolah pripravlja Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji bo že trinajsti po vrsti. Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je kruh. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«

 

 

Na OŠ Stražišče Kranj v petek, 17. 11. 2023, pripravljamo zajtrk z izbranimi živili lokalnih proizvajalcev.

 

MLEKO IN MASLO – kmetija Podjed

KRUH – kmetija pr Gregorc

MED – čebelarstvo Kokl

JABOLKA – kmetija Jerala

 

Prvo šolsko uro bomo posvetili čas kulturnemu obedovanju, z različnimi dejavnostmi pa želimo uro še dodatno obogatiti. Najprej bomo poudarili pomen samega zajtrka, ker še vedno veliko učencev in učenk ne zajtrkuje. Poudarili bomo tudi pomen kratkih dobavnih verig z nakupom lokalne hrane, tak način nabave živil podpira tudi dodatna delovna mesta v lokalni skupnosti in obdelanost kmetijskih površin. Z učenci bomo spregovorili o samih živilih, risali bomo plakate, ustvarjali, prepevali ipd. Potem pa na vrsto pridejo tudi kuharske delavnice.

 

S praznovanjem Dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela. Zato bomo dan nadaljevali še s slovenskim kosilom, ki bo lepo zaokrožil naš dan.

 

(Skupno 175 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost