Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk 2014

 

21. 11. – DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA – bomo na šoli v okviru tehničnega dne v celoti posvetili dejavnostim, ki so povezane z zdravo lokalno pridelano hrano, ozaveščanju otrok o pomenu zdrave prehrane, degustacijam, delavnicam in kulturnim dejavnostim v povezavi s prehrano in kulturo(dan dejavnosti). V projektu bomo smo sodelovali prav vsi; od jasli, vrtca, šole, pedagoškega in vzgojiteljskega zbora do uprave, tehničnega kadra in seveda šolske kuhinje.

Dan dejavnosti bomo začeli ob 7. 30 z zajtrkom, za katerega smo prav vse sestavine pridobili od lokalnih dobaviteljev:

Mleko – mlekarstvo Brojan, Dorfarje

Kruh – kmetija Gregorc, Praše

Maslo – mlekarstvo Brojan, Dorfarje

Med – čebelarstvo Kokl, Potoče

Jabolka – drevesnica Zakotnik, Dorfarje

Vse dobavitelje in njihovo dejavnost bomo predstavili na panojih v avlah šol in vrtcev. Lepo vabljeni k ogledu predstavitev. V nadaljevanju bodo dejavnosti prevzele učiteljice, učitelji in vzgojiteljice, ki so se organizirali po posameznih enotah in aktivih ter izbrali teme, ki jih bodo obravnavali z otroki.

Vrstile se bodo različne kuharske delavnice, delavnice in predavanja na temo zdrave lokalno pridelane hrane, najmlajši si bodo lahko ogledali lokalne kmetije v bližini in njihove dejavnosti, kot so predelava mleka, kisanje zelja, čebelarjenje … Nekoliko starejši bodo preko povesti in pesmi spoznavali kmetovanje in prehrano nekoč in danes, tradicionalne slovenske jedi in prehrano po pokrajinah, najstarejši pa bodo le-to primerjali s prehrano drugih narodov. Velik poudarek bomo namenili bontonu pri jedi in zdravim prehranskim navadam. Izdelovali bomo pogrinjke, plakate zdrave in nezdrave hrane, postavili prehransko piramido in si ogledali nekaj poučnih filmov o čebelarjenju, kmetovanju in težavah, povezanih z neprimerno prehrano.      

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost